На 27 февруари почитаме паметта на преподобния Прокопий Декаполит.Преподобният Прокопий бил роден

...
На 27 февруари почитаме паметта на преподобния Прокопий Декаполит.Преподобният Прокопий бил роден
Коментари Харесай

Вижте кого почита църквата днес

На 27 февруари почитаме паметта на преподобния Прокопий Декаполит.

Преподобният Прокопий бил роден в към 670 година

Произхождал от палестинската област Десетоградие, на гръцки Декаполис, откъдето идва прозвището му Декаполит. Тази област обхващала 10 града от двете страни на река Йордан, южно от Генисаретското езеро (сега тези земи са на териториите на Израел, Палестинската автономност и Йордания).

Там още през IV век се развило християнското отшелничество по сходство на това в египетските пустини - източна и западна. 

Прокопий от млади години се посветил на отшелничество, като се подвизавал с пост и молебствия,

посредством които сърцето се очиства и духът се издига към Бог. Но отшелникът бил в течение на тестванията, които сполетели православните християни поради популяризираната през VIII век иконоборческа разкол. Когато императорът-иконоборец Лъв Исавър (717-741 г.) почнал да преследва иконопочитателите, доста монаси-отшелници напуснали уединените си места на нравствен героизъм и се оповестили в отбрана на почитането на свещените изображения - иконите и кръста. 

Така сторил и монахът Прокопий, който не просрочен да се вдигне в отбрана на иконите.

Той с добре обоснованите си проповеди доказвал, че иконопочитанието не е идолопоклонство. Понеже християните добре знаят, че се кланят не на мъртвата материя, а на живите при Бог светци, които са изобразени на иконите. За тези свои дейности и думи Прокопий дружно с доста други бранители на иконопочитанието бил хванат и грубо малтретиран. Когато след гибелта на Лъв Исавър преследванията престанали и иконите били сложени още веднъж в храмовете, Прокопий се завърнал в своя манастир. Там той прекарал останалите дни от живота си и се упокоил в мир.

Заедно с преподобния Прокопий се подвизавал с нравствен героизъм и потърпевш за православната си религия неговият възпитаник Василий, чиято памет се чества на 28 февруари.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР